herbalife-banner-2017.jpg
Herbalife  
10.07.2020.
MINERALI Štampaj E-mail

MINERALI
 
Osnovni elementi za maksimalan ucinak.
 
Minerali su anorganske tvari od kojih je sacinjeno 4-5% ljudskog organizma. Nalazimo ih našem tkivu i telesnoj tecnosti, u kostima, mozgu, krvi, enzimima, hormonima i hemoglobinu.
Minerali se svakodnevno gube iz organizma znojenjem i probavom pa ih je potrebno svakodnevno nadoknaditi jer ih naš organizam ne može sintetizirati. Njihov manjak dolazi zbog loše prehrane, stresa i tako povecanih fizickih napora. Nedostatak samo jednog minerala može imati za posledicu poremecaj neke od funkcija u organizmu u kojem taj mineral ucestvuje i može dodi do neuravnoteženosti izmedu minerala koji su medusobno povezani. Minerale možemo podeliti na mikro i makro elemente. Makroelementi su potrebni u vecoj kolicini (natrijum, kalcijumum, kalijum, fosfor, magnezijum, hlor) dok mikroelemente nazivamo i elementima u tragovima jer su potrebni u vrlo malim kolicinama (gvožde, cink, bakar, fluor, mangan, kobalt, selen, vanadijum, molibden). Organizmu za normalno funkcioniranje potrebno je svih 18 minerala u preporucenoj dnevnoj kolicini (PDK ili RDA). Pravilna kolicina minerala u organizmu je preko potrebna jer se bez njihove pomoci vitamini ne mogu pravilno apsorbirati. Selen i cink prvi su na popisu minerala koji uništavaju slobodne radikale (vrlo mocni antioksidansi).
Selen
Zajedno sa vitaminom A, C i E uspešno suzbija proces oksidacije i usporava starenje celija. On potice rad antitela u slucaju infekcije, pomaže spreciti nastanak krvnog ugruška, i tako ublažuje bol i ukocenost kod artritisa. Prati ga glas da je mineral koji potice spolnu želju kod muškaraca (Formula 1, 2, Herbalifeline).
Cink
Poznati borac protiv prehlade i jaca obrambeni mehanizam narocito kod starijih osoba. Povecava broj T celija koje se bore protiv infekcije. Pomaže pri povratku vida oslabljenog zbog odumiranja žute pege i tako sudeluje u zaštiti prostate. On nadgleda telesne funkcije, rad enzima i samih celija. Bitan je za sintezu belancevina i kolagena. Bitan je za stezanje mišica i stvaranje insulina. On se gotovo potpuno uništava tokom pripremanja hrane (Formula 1, 2).
Kalijum
U saradnji sa natrijom reguliše visinu vode u organizmu i normalizuje otkucaj srca. Kada se poremeti ravnoteža natrijuma i kalijuma posledice osete živci i mišici. On pomaže bistrini uma, odstranjivanju telesnog otpada, ucestvuje u snižavanju krvnog pritiska i pomaže u lecenju alergija. Kalijum i natrijum zajednicki regulišu vodu u telu i uglavnom se izlucuju putem znoja (Formula 1,4).
Natrijum
Natrijum i kalijum otkriveni su u istovreme i pokazalo se da su podjednako bitni za rast i regulisanje vode. Prehrana sa mnogo soli je obicno razlog visokog krvnog pritiska pa treba pripaziti na unos soli u organizam (Formula 1).
Hrom
Zajedno sa insulinom ucestvuje u metabolizmu šecera. Pomaže belancevinama da dodu na pravo mesto i tako ucestvuje u sprecavanju dijabetisa i naglog pada energije. Pospešuje proteinsku sintezu koja je važna za održavanje mišica i visine šecera u krvi. Obicno nije dostupan u hrani pa se preporucuju dodaci (Thermojetics Yellow).
Bakar
Potreban je za pretvaranje gvažda u hemoglobin, petnaest minuta nakon unosa ulazi u krvotok. Bitan je za iskorištenje vitamina C i održava visinu energije (Formula 1, 2).
Fosfor
Nalazi se u svakoj celiji tela, a za njegovo pravilno iskorišcavanje potrebni su vitamin D i kalcijum. Preko je potreban za normalnu strukturu kostiju i zuba, važan je za normalan rad srca, bubrega, za prenošenje živcanih impulsa, pomaže u metabolizmu masti i skroba, daje energiju. Naša prehrana je bogata fosforom jer se nalazi u gotovo svakoj prirodnoj namirnici (Formula1,2)
Jod
Dve trecine joda nalazi se u štitnoj žlezdi. Buduci da štitnjaca reguliše metabolizam, a jod utice na njen rad, nedostatak tog minerala može uzrokovati usporene mentalne radnje, debljanje i manjak energije. On pospešuje izgaranje viška masti, potice rast, održava zdrave kosti, zube i nokte (Formula 1, 2).
Gvožde
Mineral koji nam je životno potreban, za stavranje hemoglobina (crvenih krvnih telešca), mioglobina (crvenih pigmenata u mišicima) i nekih enzima. U telu odrasle osobe telesne težine oko 70 kg nalazi se 4 g gvažda. Hemoglobin koji sadrži vecinu toga gvožda, naše telo preraduje i ponovno koristi jer se svakih 120 dana krvne celije zamenjuju (imamo novu krv). Gvožde je nužno za pravilan metabolizam B vitamina. On pomaže rastu, povecava otpornost na bolesti, sprecava umor i anemiju i tako vraca svežinu i zdravlje koži. Zbog toga je potreban veci unos gvažda osobama koje traže veliku izdržljivost, pogotovo osobe trece dobi i žene (menstruacija) (Formula 1, 2, 4).
Kalcijumum
Kalcijum je najvažniji mineral za jacanje kostiju i optimalnu kontrakciju mišica. Gotovo sav kalcijum u telu nalazi se u kostima i zubima. 20% kalcijuma iz kostiju kod odraslog covjeka se svake godine apsorbira i nadomescuje (kada su stare koštane celije, stvaraju se nove. Zato i najstariji covjek ima kosti stare najviše 10 godina). On pomaže pri pravilnom otkucaju srca, pri nesanici, pomaže pri prenošenju živcanog impulsa, održava cvrstinu kostiju i zdrave zube. Unos kalcijuma mora biti dvostruko veci od magnezijuma. On najbolje deluje uz vitamine A, C i D i gvožde. Uzmite kalcijum i magnezijum pre spavanja bolje ce te spavati i tako se odmoriti (Formula 1, 2, 4, Roseox).
Magnezijum
Magnezijum je aktivator izmene tvari. Preko je potreban za metabolizam kalcijuma i vitamina C kao i fosfora, natrijuma i kalijuma. Bitan je za rad živcanog sistema i mišica i tako je važan za pretvaranje šecera u krvi u energiju. Poznat je kao antistresni mineral koji smanjuje potištenost i ucestvuje u sprecavanju taloženja kalcijuma i stvaranja kamenca u bubrezima i žuci. Zajedno sa kalcijumom deluje kao prirodno sredstvo za umirenje. Buduci da je sastavni deo više od 300 razlicitih enzima ukljucen je u mnoge metabolicke funkcije (Formula 1, 2, 4, RoseOx, Thermojetics Yellow).
 
Potrebna dnevna kolicina minerala

Mineral  PDK Veci napor
Kalcijumum 800 mg 1000-2000 mg
Fosfor 800 mg 800-1500 mg
Magnezijum 300 mg 400-500 mg
Gvožde 14 mg Prema potrebi
Hrom 50-200 µg 200-300 µg
Cink 15 mg 15-30 mg
Jod 150 µg 150-200 µg

 
< prethodni   sledeći >
Forma za Prijavu
Ukoliko ste se već registrovali na sajtu, dovoljno je da se ulogujete za cene i poručivanje.


Zaboravili ste lozinku?
Još uvek nemate nalog na ovom sajtu? Registrujte se.
Svedočanstva
Nutrijenti
Fitness
Dijete
Anketa
Koliko kilograma više imate?
 

HERBALIFE SRBIJA - BEOGRAD - NOVI SAD - NIŠ - KRAGUJEVAC - NAJPOVOLJNIJE CENE HERBALIFE PROIZVODA