herbalife-banner-2017.jpg
Herbalife  
10.07.2020.
Učvrstite stomačne mišiće Štampaj E-mail


Svi sanjamo o ravnom stomaku sa čvrstim trbušnim mišićima, pogotovo sada kad se leto približava. Kako bi postigli najbolje rezultate osim na prehranu moramo obratiti pažnju i na vežbanje i to kardiovaskularno i abdominalno. Bez vežbanja nema ni učvršćenih mišića – ne postoje čudotvorne kreme koje će vam učvrstiti mišiće, bez da se oznojite.

 

Vežbanje je izvrstan način trošenje kalorija, no bez pažljivog izbora prehrambenih namirnica, trebat će vam mnogo vremena da se pokažu vaši trbušni mišići i ravan stomak. Da bi se pokazali stomačni mišići trebate se rešiti masnih naslaga koje ih prekrivaju. Kardiovaskularne vežbe, bez obzira radilo se o trčanju, vožnji bicikla ili brzom hodanju, pomoći će vam u sagorevanju masnoća. U kombinaciji sa zdravom i uravnoteženom prehranom (pogledajte: QuickSTART), pomoći će vam rešiti se sala na stomaku.

Stomačni se mišići sastoje od tri dela. Najdublji sloj je transversus abdominis, koji predstavlja telesni opasač, osiguravajući telu stabilnost i potporu, a igra bitnu ulogu u disanju. Sledeći sloj je rectus abdominis, koji pomaže u savijanju kičme. Najbliže površini su obliquus abdominis externus i internus, koji okreću trup i osiguravaju telu rotaciju i bočno okretanje.

Važno je držati stomačne  mišiće u kondiciji jer jačaju torzo, poboljšavaju držanje tela, umanjuju bolove u donjem delu leđa i smanjuju rizik od ozleda. Ako se bavite sportom kao što je tenis, trbušni mišići vam daju više snage za udarac ili serviranje, a smanjuju mogućnost ozlede ramena. Jači će torzo isto tako omogućiti manje naprezanje kolena kod trčanja.

 

Vežbe za stomačne mišiće

Stručnjaci preporučaju izvođenje ovih vežbi 2-3 puta nedeljno. Svaku vežbu bi trebali raditi u serijama od 15-20 ponavljanja, zatim se odmoriti 30-90 sekundi, te nastaviti sa vežbom. Svaku vežbu radite polako i pravilno. Svaku vežbu napravite u 2-3 serije ponavljanja.   
 
1. vežba


 

Legnite na leđa sa nogama pod uglom od 90 stepeni, stopala nekoliko centimetara od poda, noge spojene, ruke su vam položene sa strane.  Stezanjem trbušnih mišića podignite kolena prema prsima. Dok podižete kolena, izdišite, a dok vraćate noge u početni položaj udišite. Ukoliko pravilno radite ovu vežbu, jačate donji dio rectus abdominis i transversus.
 
2. vežba


Ovom vežbom jačate celi gornji deo tela naročito transversus abdominis. Počnite vežbu ležeći na stomaku i tada se podignite na laktove i nožne prste, stežući stomačne mišiće, a leđa vam pritom trebaju biti ravna. Laktovi neka vam budu u ravnini sa ramenima. Zadržite se u tom položaju oko 5 sekundi, a zatim se odmorite, pa ponovite vežbu. Krajnji cilj vam je ostati 90 sekundi u ovom položaju bez odmora. Ako ste početnik, napravite vežbu sa laktovima i koljenima, uz stezanje trbušnih mišića sa izdisajem, zadržavajući pritom kičmu u ravnom položaju. Kad se izvežbate, probajte napraviti ovu vežbu podizanjem samo na šake i nožne prste. 
 
3. vežba


Ovom vežbom oblikujete obliquus abdominis i rectus abdominis. Legnite na leđa, kukovi i kolena neka čine ugao od 90 stepeni, ruke su vam iza glave, a glavu podignite sa poda. Ispružite levu nogu, a desnu približite prsima, te zarotirajte levo rame prema desnom kolenu. Ruke neka vam ostanu u  ravnini prilikom izvođenja vežbe. Gornji dio tela zatim okrenite prema sredini, pa na drugu stranu uz istodobnu izmenu nogu. Nemojte spuštati glavu na pod. Radite spore, kontrolisane pokrete, bez okretanja kukova.

Ako radite redovno vežbe, već za 6 nedelja ćete videti rezultate, a vaš će celi torzo biti snažniji i čvršći.

 
< prethodni   sledeći >
Forma za Prijavu
Ukoliko ste se već registrovali na sajtu, dovoljno je da se ulogujete za cene i poručivanje.


Zaboravili ste lozinku?
Još uvek nemate nalog na ovom sajtu? Registrujte se.
Svedočanstva
Nutrijenti
Fitness
Dijete
Anketa
Koliko kilograma više imate?
 

HERBALIFE SRBIJA - BEOGRAD - NOVI SAD - NIŠ - KRAGUJEVAC - NAJPOVOLJNIJE CENE HERBALIFE PROIZVODA