herbalife-banner-2017.jpg
Herbalife  
10.07.2020.
Pet tibetanaca Štampaj E-mail
Vežbe za mladost, dugovečnost i zdravljeTibetanski sveštenici koristili su određene vežbe kako bi živeli duže i zdravije. Program njihovih vežbi opisao je Peter Kelder u svojoj knjizi Drevna tajna fontane mladosti. Mnogo je dobrobiti ovih vežbi, a neke od njih su bolji san, ujutro se budite sveži i puni energije, poboljšanje zdravstvenog stanja, bolje pamćenje, gubitak težine, poboljšanje fizičke snage i izdržljivosti, emocionalnog i mentalnog zdravlja.

Kako funkcionišu ove vežbe?

Prema Tibetancima, ove vežbe aktiviraju i stimulišu sedam ključnih čakri, koje zauzvrat stimulišu žlezde endokrinog sistema. Endokrini sistem je bitan za celokupno funkcionisanje organizma i za proces starenja. Tako ćete ovim vežbama uticati na sve organe i sisteme, uključujući fizičke i energetske sisteme koji utiču na procese starenja.

Program vežbi

Ove vežbe predstavljaju prilagođene pokrete joge. Tibetanci su godinama usavršavali pokrete, pa je stoga vrlo bitno da vežbe radite tačno na opisani način.

Prvu nedelju, ukoliko ste zdravi i u relativno dobroj formi, radite svaku vežbu 3 puta. Ako niste u formi, te imate zdravstvenih problema, napravite svaku vežbu samo jednom, i tek ako ne osećate nikakvu neugodnost prilikom izvođenja vežbe, nastavite sa programom. Isto tako, pre izvođenja vežbi konsultujte se sa svojim lekarom. Ukoliko ste prekomerne težine, nemojte raditi četvrtu i petu vežbu, dok ne vratite snagu i izdržljivost.
Kad započnete sa vežbanjem, radite samo one vežbe kod kojih prilikom izvođenja ne osećate neugodnost. Za početak ćete možda moći napraviti samo jednom svaku vežbu, ali ne odustajte, već kroz 4-5 dana moći ćete ponoviti vežbu dva puta. Svake nedelje povećavajte broj ponavljanja za jedan, najviše do 21 ponavljanja svake vežbe. To je ujedno maksimalan broj puta koliko možete izvesti jednu vežbu. Nakon toga ako želite unaprediti program vežbanja, radite vežbe brže, ali ne povećavajte broj ponavljanja. Ako ponovite vežbu više od 21 put, odrazit će se negativno na vaše čakre i poremetiti ravnotežu tela.

Pet tibetanaca može stimulisati detoksifikaciju vašeg tela i stvoriti mnogo neugodnih fizičkih simptoma, pa se iz tog razloga savetuje da postepeno nedeljno povećavate broj ponavljanja vežbi. Za program vežbi možete se pripremiti hodanjem, po mogućnosti pola sata svaki dan ili istezanjem. Jednom kad počnete sa vežbama, probajte ih raditi svaki dan. Nemojte preskakati vežbe više od jednom nedeljno. Ako nemate vremena u toku dana, napravite barem svaku vežbu 3 puta – za to vam treba manje od 5 minuta.

Da bi poboljšali učinak pet tibetanaca, smanjite unos šećera i masnoća, a više jedite lako probavljivu hranu. Najbolje je raditi vežbe ujutro, pre doručka.

1. vežba

Stanite uspravno sa rukama ispruženim sa strane. Prste držite zajedno, dlanovi su otvoreni i okrenuti prema dole, stopala su u ravnini ramena. U ovakvom položaju okrenite se za puni krug u smeru kazaljki na satu (sa leve na desnu stranu). Dok se okrećete duboko udišite i izdišite. Kad ste završili sa okretanjem, stanite sa spojenim stopalima i stavite ruke na kukove.  Duboko udahnite na nos i izdahnite kroz usta.

2. vežba

 

Lezite na leđima na ravnoj tvrdoj podlozi. Ispružite noge, zglobovi neka vam se dodiruju. Ruke su vam uz telo sa dlanovima na podu. Udahnite kroz nos, dignite noge malo preko 90 stepeni i glavu približite čim više prsima.  Sve ovo napravite jednim pokretom i zadržite dah, pa lagano uz izdisaj spustite glavu i noge.

3. vežba

 

Kleknite sa okomito postavljenim nožnim prstima. Neka vam kolena budu malo razmaknuta., a kičma izravnana. Ruke stavite na stražnjicu, a bradu na grudi.  Udišite i spuštajte glavu što više unatrag, što dalje možete. Zadržite malo dah i zatim se uz izdisaj vratite u početni položaj.

4. vežba

 

Sednite ispruženih nogu. Dlanove položite na tlo u ravnini sa kukovima (uz stražnjicu), a kičma je uspravna, glava na grudima.  Udahnite, podignite kukove i savijte kolena, glavu potisnite unazad, tako da formirate most. Na kratko se zadržite u tom položaju i zatim se uz izdisaj vratite u početni sedeći položaj.

5. vežba

 

Počnite ovu vežbu tako da pridržavate telo sa ispruženim rukama, dlanova uprtih u tlo, i na prstima. Glava vam je zabačena unatzad. Ispruženih ruku i nogu, udišući podignite kukove, a glavu položite na grudi, kako bi oblikovali trougao. Uz izdisaj se vratite u početni položaj. Osim dlanova i stopala, telo za vreme izvođenja ove vežbe ne spuštamo na tlo.

 
< prethodni   sledeći >
Forma za Prijavu
Ukoliko ste se već registrovali na sajtu, dovoljno je da se ulogujete za cene i poručivanje.


Zaboravili ste lozinku?
Još uvek nemate nalog na ovom sajtu? Registrujte se.
Svedočanstva
Nutrijenti
Fitness
Dijete
Anketa
Koliko kilograma više imate?
 

HERBALIFE SRBIJA - BEOGRAD - NOVI SAD - NIŠ - KRAGUJEVAC - NAJPOVOLJNIJE CENE HERBALIFE PROIZVODA