herbalife-banner-2017.jpg
Herbalife  
10.07.2020.
Problem gojaznosti - suvišne telesne mase Štampaj E-mail
PROBLEM SUVIŠNE TELESNE MASE

Prekomerna telesna masa (težina) jedan je od najvećih problema povezanih sa današnjim životnim stilom. Obezitet je ključni rizični faktor u razvoju mnogih hroničnih oboljenja kao što su bolesti kardiovaskularnog sistema, bolesti dišnog sistema, dijabetes tipa II, hipertenzija (povišeni pritisak) te nekih oblika raka. Nove naučne studije upućuju na zaključak da je i relativno malo povećanje telesne težine iznad idealne asocirano sa mogućnošću povećanja rizika od gore navedenih oboljenja.

Šta je prekomerna težina, a što je obezitet?

Obezitet se često definiše kao stanje suvišnog ili abnormalnog akumuliranja masti u masnom (adipoznom) tkivu. Uzrok je pozitivna energetska bilanca tj. neravnoteža unosa i potrošnje energije.

U svrhu određivanja optimalne (idealne) telesne težine često se koristi indeks tjelesne mase, ITM (BMI), koji se izračunava iz telesne visine i težine, tako da se težina u kilogramima podeli sa kvadratom visine izražene u metrima.

 

ITM stanje
< 18,5 podhranjenost
18,5-25 optimalno
25-30 prekomerna telesna težina (rizična grupa)
>30 obezitet (vrlo rizična grupa)
 

Distribucija telesne masnoće

Raspodela suvišne telesne masti u telu vrlo je bitna. Distribucija masti može se izračunati merenjem opsega struka. Opseg struka nije povezan sa visinom, jednostavan je pokazatelj i vrlo praktična metoda za identifikaciju osoba sa povećanim rizikom od pojave određenih komplikacija. Ukoliko je opseg struka veći od 94-102 cm kod muškaraca, te 80-88 cm kod žena, radi se o višku abdominalne masnoće. Ta, abdominalna masnoća znatno povećava rizik od zdravstvenih problema, iako je indeks telesne mase za dotičnu osobu unutar optimalnog raspona.

Mera opsega struka svrstava osobe u dve bitno različite grupe:

  • oblik jabuke - što znači da je većina telesne masti intra-abdominalna i raspoređena u središnjem delu tela i grudom košu

  • oblik kruške - gde je većina zalihe masnoće raspoređena na bokovima, stražnjici i preponama

Oblik jabuke češći je kod obeznih muškaraca, dok je oblik kruške češći kod obeznih žena.

Ravnoteža energije

Osnovno pravilo ravnoteže energije nam govori da će zaliha telesne masti nastati kao razlika između energije unesne hranom i energetske potrošnje. Ipak, za nastanak prekomerne telesne težine i obeziteta bitni su i drugi faktori uključujući i nasledne karakteristike, okolinu, prehrambene navike, proces starenja i trudnoća kod žena. Porast težine ne može se isključivo povezati sa prekomernim konzumiranjem hrane i nedostatkom fizičke aktivnosti. Biološki faktori kao hormoni, genetsko nasljeđe, zatim stres, upotreba lekova i proces starenja, takođe igraju važnu ulogu. No, prehrana i fizička aktivnost snažno utiču na energetsku ravnotežu i na njih se može uticati u najvećoj meri. Upravo su visoko masna prehrana, energetski bogate namirnice i sedentarni način života usko povezani sa nastankom obeziteta u gotovom čitavom svetu.

Gubitak težine nastati će kad je energetski unos manji od energetske potrošnje u određenom vremenskom periodu. Opšta preporuka za smanjenje težine izgledat će ovako: dobra redukcijska dijeta + povećana fizička aktivnost. Nisu sve redukcijske dijete jednake i jednako uspešne. One koje obećavaju velike rezultate u vrlo kratkom vremenu mogu načiniti više štete nego koristiti dobrom zdravlju. Treba izbegavati redukcijske dijete koje uveliko seku kalorije ili u kojima se koristi mali izbor hrane. Svakako je pravilo da takve dijete ne trebaju trajati vremenski dugo jer im često nedostaju važne nutritivne tvari. Takođe, nećemo naučiti pravila zdrave, razumne prehrane, te se može pojaviti yo-yo efekt (ciklično smanjenje i povećanje težine). Yo-yo efekt može biti opasan na duže vremenske periode jer dolazi do gubitka mišićne mase, smanjenja bazalnog metabolizma te je u narednim pokušajima pokušaj gubitka težine sve teže izvodiv.

Epidemija prekomerne težine i obeziteta

Problem dramatično raste u celom svetu, i to ne samo kod odraslih osoba već i kod dece. Najnovije podatke o porastu obeziteta dala je Svetska zdravstvena organizacija, prema kojoj je incidencija obeziteta u Europskim zemljama porasla 10-40% u poslednjih 10 godina, i to 10-20% kod muškaraca, te 10-25% kod žena. Najalarmantnije povećanje je u Engleskoj, gde je gotovo 2/3 muškaraca i preko 1/2 žena sa prekomernom telesnom težinom i obezitetom.

Koje su zdravstvene posledice prekomerne težine i obeziteta?

Zdravstvene posledice obeziteta i prekomerne telesne težine mogu varirati u rasponu od povećanog rizika od prerane smrti do ne-fatalnih posledica koje imaju veliki uticaj na kvalitet života. Najznačajniji zdravstveni problemi su:

  • dijabetes tipa II,
  • bolesti kardiovaskularnog sistema i hipertenzija (povećani pritisak),
  • bolesti dišnog sistema (sindrom sleep apnea),
  • neki oblici raka,
  • osteoartritis,
  • psihološki problemi,
  • smanjenje kvaliteta života.
Na stepen rizika utiče relativni višak telesne težine, lokacija telesne masti, dužina trajanja prekomerne težine i obeziteta, te fizička aktivnost. Većina navedenih zdravstvenih problema može se znatno poboljšati relativno malim gubitkom težine, i to od 10-15%, posebno ako se istovremeno poveća fizička aktivnost.

Dijabetes tipa II

Snažna je povezanost između obeziteta i dijabetesa tipa II. Rizik od pojave dijabetesa naglo raste sa porastom indeksa telesne mase preko 30. Obezne žene imaju 12 puta veću mogućnost razvoja dijabetesa od žena normalne težine.

Bolesti kardiovaskularnog sistema i hipertenzija (povećani tlak)

Uključuju kardiovaskularne bolesti, horonarnu bolest srca, srčani udar i perifernu vaskularnu bolest. Gotovo trećina svih smrti muškaraca i žena u većini industrijaliziranih zemalja posledica je ovih bolesti, a postotak raste i u zemljama u razvoju. Rizik od srčanog udara kod obeznih žena tri je puta veći nego u žena normalne težine. Obezne osobe često imaju povišen nivo triglicerida u krvi, povišeni LDL (loš) holesterol i smanjen HDL (dobar) holesterol. Ova je pojava češća kod intra-abdominalne akumulacije masti, tj. kod osoba tipa jabuke. Sa smanjenjem težine, nivo lipida u krvi često se vraća na normaln nivo. Za svaki izgubljeni kilogram, LDL holesterol smanjuje se za 1%. Smanjenje težine od 10 kg može proizvesti i 15%-tno smanjenje LDL (lošeg) kolesterola i 8%-tno povećanje HDL (dobrog) holesterola.

Asocijacija hipertenzije i obeziteta dobro je dokumentovana. Pretpostavlja se da je 30-60% slučaja povišenog pritiska direktna posledica prekomjerne telesne težine. Krvni pritisak raste sa povećanjem indeksa telesne mase - za svakih 10 kg povećanja težine, krvni pritisak naraste za 2-3 mm Hg. Obrnuto, smanjenje težine indukuje pad pritiska, te za 1% smanjenje težine uzrokuje pad pritiska za 1-2 mm Hg. Učestalost hipertenzije u osobama sa prekomernom težinom gotovo je tri puta veća nego kod osoba normalne težine.

Rak

Veza između prekomerne težine i pojave raka nije toliko tačno definisana kao kod pritiska. Nekolicina studija je ipak pokazala povezanost, pogotovo nekih oblika hormonsko-ovisnih gastointestinalnih oblika raka. Povećava se rizik za razvoj raka dojke, endometrija, jajnika i cerviksa (grlića maternice) kod obeznih žena, te raka prostate i kolona kod muškaraca. Najjasnija je povezanost obeziteta i raka kolona, gdje je rizik tri puta veći, podjednako za muškarce i žene.

Osteoartritis

Degenerativne promene zglobova koji nose telesnu težinu (kao što je koleno) vrlo su česte kod obeznih osoba. Veruje se dolazi do mehaničkog oštećenja usled povećanog pritiska. Bol u donjem delu kičme takođe je češća kod obeznih osoba.

M. Šajina, dipl.ing., nutricionist

 
< prethodni   sledeći >
Forma za Prijavu
Ukoliko ste se već registrovali na sajtu, dovoljno je da se ulogujete za cene i poručivanje.


Zaboravili ste lozinku?
Još uvek nemate nalog na ovom sajtu? Registrujte se.
Svedočanstva
Nutrijenti
Fitness
Dijete
Anketa
Koliko kilograma više imate?
 

HERBALIFE SRBIJA - BEOGRAD - NOVI SAD - NIŠ - KRAGUJEVAC - NAJPOVOLJNIJE CENE HERBALIFE PROIZVODA